foto

Een tweede woning of appartement als investering

Een tweede woning of appartement als investering 

Je hebt eigen kapitaal en je wil er zo veel mogelijk rendement uithalen. Investeren of beleggen in vastgoed is altijd een optie die het overwegen waard is. Een betaalbaar huis kopen, opknappen en verhuren of verkopen kan financieel erg interessant zijn. Hier zijn enkele regels om het onderste uit de kan te halen.

Een goede aankoop

Bij een tweede woning of appartement als investering start alles met een vinden van het perfecte huis of appartement aan de juiste prijs. Om winst te maken is een goede prijs bij de aankoop van doorslaggevend belang. Betaal je teveel voor je vastgoed, dan haal je meteen je rendement naar beneden, nog voor je goed en wel begonnen bent.

Als een huiseigenaar zijn woning of appartement snel moet verkopen door omstandigheden, is dat voor jou als opkoper vaak een voordeel. Een sterke onderhandelingspositie is alles. Bekijk hier de woningen in jouw buurt aan een interessante prijs.

Slim verbouwen

De waarde van vastgoed opkrikken kan eenvoudig door het huis of appartement een meerwaarde te bezorgen. Via verbouwingen, bijvoorbeeld.

Eenvoudige werken zoals schilderwerken kunnen al voor een meerwaarde zorgen, maar ook volledige verbouwingen zijn vaak interessant. Zeker als het gaat om panden die niet bewoonbaar zijn.

De kunst is om slim te verbouwen. Dat betekent dat je op voorhand goed de kosten afweegt tegenover de baten. Denk bijvoorbeeld goed na over de materiaalkeuze. Ja, een vloer in marmer is erg mooi, maar je kan de kosten van het marmer nooit volledig doorrekenen in je verkoopprijs of verhuurprijs.

Slim renoveren als investeerder is prijsbewust renoveren, maar hou wel altijd rekening met de geldende normen. Bijvoorbeeld voor isolatie of andere verhuurnormen.

  • Weeg kosten en baten af
  • Hou rekening met de nieuwste normen en regels
  • Als handige Harry beperk je de uitgaven door zelf te renoveren

Ligging van de woning

Het is een cliché, maar ook een waarheid als een koe in de vastgoedmarkt. Ook bij een investering in een verkoop- of verhuurhuis. Je kan in je tweede woning alles veranderen en renoveren, maar de ligging blijft.

Ligging is doorslaggevend bij vastgoed. De locatie bepaalt in grote mate de prijs. Zowel bij aankoop, verkoop als verhuur. Vastgoed op een goede ligging is beter bestand tegen de schommelingen om de vastgoedmarkt.

Maak je huiswerk

Een duidelijk plan van aanpak is de beste voorbereiding voor elke investering. Ook bij vastgoed. Schrijf een financieel plan uit. Ken je budget, weet hoeveel je kan lenen en wat de vooropgestelde opbrengsten zijn. Daarbij moet je ook rekening houden met verborgen kosten zoals notariskosten, eventuele rentestijgingen en belastingen op meerwaarde.

  • Ken je budget
  • Weet hoeveel je moet lenen
  • Simuleer de opbrengsten
  • Hou rekening met verborgen kosten

Ken je doelpubliek

Wil je je vastgoedinvestering aanprijzen bij jonge gezinnen, senioren of starters? Het maakt een wereld van verschil. De doelgroep die je voor ogen hebt bij je vastgoedinvestering, bepaalt in grote mate de mogelijke opbrengst én de kosten die je kan/moet maken. Zo koop je gericht vastgoed aan en renoveer je met een bewust doel.  Deel dit artikel

Archief