donderdag 04 juli 2019

Het ABC van vastgoed

Er komt veel bij kijken wanneer je een huis koopt of verkoopt. Raak je soms ook niet uit aan die verschillende termen en wat deze precies inhouden? Met dit blogbericht leren wij jou het A,B,C van vastgoed.
Het ABC van vastgoed

Er komt veel bij kijken wanneer je een huis koopt of verkoopt. Raak je soms ook niet uit aan die verschillende termen en wat deze precies inhouden? Met dit blogbericht leren wij jou het A,B,C van vastgoed.

BEMIDDELINGSOVEREENKOMST

Deze overeenkomst is een akkoord tussen vastgoedmakelaar en (ver)koper waarin duidelijk beschreven staat wat je van je vastgoedmakelaar kan verwachten. Een verplichte omschrijving van de opdracht van de makelaar, totale tarief van het ereloon excl. BTW, termijn van samenwerking en het herroepingsbeding vind je hierin terug.

COMMISSIE

De doorsnee commissie die je betaalt voor de voordelen van werken met een vastgoedmakelaar bedragen enkele procenten van de verkoopprijs, exclusief BTW. Deze tarieven vind je terug in de etalage van elke makelaar.

EPC WAARDE

Het energieprestatiecertificaat (EPC), geeft aan hoe energiezuinig of -verslindend een woning is. De score valt als volgt te interpreteren, hoe lager de score, hoe beter qua energiezuinigheid. Deze energiescore is verplicht te vermelden in publiciteit voor het verhuur of verkoop van een pand. Een slecht EPC leidt echter niet onmiddellijk tot een vermindering van de vraagprijs, je kan deze score enkel als argument gebruiken bij de onderhandeling om de vraagprijs te doen zakken.

KADASTRAAL INKOMEN

Het K.I. is een schatting van hoeveel euro een eventueel verhuur zou opbrengen. Het K.I. wordt ieder jaar opnieuw geïndexeerd en kan, al dan niet op verzoek van de eigenaar, aangepast worden indien er wijzigingen in het pand optreden.

Opgelet! Dit bedrag moet je niet betalen, maar invullen op je personenbelasting. Het vormt een basis voor het berekenen van de onroerende voorheffing en de belasting op het onroerend goed.

SCHATTING

Bij de objectieve waardebepaling door een vastgoedmakelaar of vastgoedexpert van jouw woning wordt rekening gehouden met diverse aspecten: de ligging, ouderdom, bewoonbare oppervlakte, prijzen van woningen in de buurt, en diverse andere aspecten. Iemand die een persoonlijke band heeft met de woning zal blind zijn voor gebreken.

Benieuwd naar hoeveel jouw woning waard is? Bij Immo Francois kan je altijd terecht voor een gratis schatting. Meer info vind je terug op onze website of in één van onze vastgoedkantoren. 

Vragen voor één van onze experts?

Neem contact op en we helpen je graag verder.
contacteer immo francois

Word je liever door ons opgebeld?

Laat je telefoonnummer na en wij bellen je zo snel mogelijk op.
  • Onze kantoren zijn terug open en we zijn klaar om je te ontvangen. Ontdek hier onze veiligheidsmaatregelen.