vrijdag 18 januari 2019

Verbouwplannen? Bij een volledige heropbouw ontvang je een premie van 7.500 euro

In verschillende steden in ons land betaal je 6% BTW in plaats van 21% als je een woning afbreekt en opnieuw opbouwt. Voor al wie niet van dat verlaagd BTW-tarief kan genieten, voert de overheid nu een sloop- en heropbouwkorting van 7.500 euro in.
Verbouwplannen? Bij een volledige heropbouw ontvang je een premie van 7.500 euro

Het is al langer mogelijk om in 13 Vlaamse steden en gemeenten een woning af te breken en opnieuw op te bouwen tegen een verlaagd btw-tarief van 6 procent, in plaats van het gewone tarief van 21 procent. Sins 1 januari is er een forfaitaire premie van 7.500 euro voor wie elders in Vlaanderen sloopt en heropbouwt. De nieuwe korting is er voor alle projecten met vergunningen aangevraagd sinds 1 oktober 2018 tot en met 31 oktober 2019. Wanneer de stedenbouwkundige vergunning tot afbraak en wederopbouw afgeleverd wordt speelt geen rol, aangezien dit in de ene gemeente sneller gebeurt dan in de andere.

Voorwaarde is dat het gebouw na de werken uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning wordt gebruikt. Je hoeft de woning daarvoor niet zelf te gebruiken - je mag ze bijvoorbeeld ook verhuren. Zodra de lokale overheid de vergunning heeft afgeleverd, controleert het Vlaams Energieagentschap het dossier en volgt de uitbetaling. Nadien wordt nog gecontroleerd of de sloop en heropbouw effectief zijn uitgevoerd.

“Te veel huizen in Vlaanderen voldoen echt niet meer. Ze hebben nog enkel glas, zijn amper geïsoleerd, enzovoort. Wie in zo’n huis woont betaalt niet alleen een hoge energiefactuur, maar heeft ook weinig woonkwaliteit”, aldus Bart Tommelein. “Nieuwbouw moet aan verschillende normen voldoen, en is daardoor bijna altijd energiezuiniger dan bestaande woningen. Met deze Vlaamse korting voor sloop- en heropbouw, willen we het energieverbruik in Vlaanderen verlagen én de kwaliteit van onze woningen verbeteren.”

Vragen voor één van onze experts?

Neem contact op en we helpen je graag verder.
contacteer immo francois

Word je liever door ons opgebeld?

Laat je telefoonnummer na en wij bellen je zo snel mogelijk op.
  • Onze kantoren zijn terug open en we zijn klaar om je te ontvangen. Ontdek hier onze veiligheidsmaatregelen.