dinsdag 24 juli 2018

5 tips om je laminaat kraaknet te houden

Laminaatvloeren zien er niet alleen modern uit, ze vragen ook weinig onderhoud. Wil je er zeker van zijn dat je houten vloer zo lang mogelijk standhoudt? Lees onze tips en verleng de levensduur van je laminaat.
5 tips om je laminaat kraaknet te houden
5 tips om je laminaat kraaknet te houden:

1. Vermijd losliggend vuil, stof en zand

Hou vuil, stof en steentjes zoveel mogelijk buitenshuis. Klop deurmatten regelmatig uit en bevestig viltjes onder meubels die je dikwijls verplaatst, zoals stoelen. Gebruik je vaak een stofzuiger om schoon te maken? Controleer dan of de wielen en de opening niet beschadigd zijn. Zeep, was of polish laat je beter in de kast, deze producten laten een film achter waardoor de vloer er vettig gaat uitzien.

2. Let op met water

Bovenop de wekelijkse stofzuigbeurt, kan je laminaat om de drie à vier weken schoonmaken met een lichtvochtige dweil. Gebruik zuiver water of een specifiek schoonmaakproduct van het merk van de vloer. Let er steeds op dat er geen water achterblijft, anders raakt je laminaat gegarandeerd beschadigd: de planken zwellen waardoor er niets anders op zit dan de beschadigde planken te vervangen.

3. Laminaat in vochtige ruimtes

Laminaat in de badkamer is supergezellig, maar het onderhoud vraagt wat extra aandacht. Een te hoge luchtvochtigheid kan namelijk schade berokkenen aan je laminaatvloer. Verlucht de ruimte na elke douche en zorg voor een goede ventilatie om jarenlang van je laminaat te genieten. Daarom is ook schoonmaken met een stoomreiniger sterk afgeraden. De hete stoom wordt met kracht tussen de naden geblazen waardoor de onderkant vochtig wordt en de planken gaan zwellen.

4. Oeps, gemorst?

  • Koffie, spaghettisaus of rode wijn gemorst? Haal de vlekken snel weg met een lichtdroge doek gedrenkt in lauw water.
  • Strepen van schoenzolen verwijder je met een droge doek.
  • Schoensmeer of nagellak kan je met een doek met wat aceton aanpakken.
  • Kaarsvet en kauwgom laat je eerst hard worden om vervolgens voorzichtig weg te krabben met een plastic mes.
  • Vetvlekken kan je verwijderen door een ijszak of de verpakking van bevroren groenten op het vet te leggen, wanneer het hard is schraap je het weg met een plastic mes.

5. Schade herstellen

Heb je iets laten vallen en zit er een diepe deuk in je laminaat? Gebruik een speciale laminaatvuller om de krassen op te vullen. Breng dit product aan op dezelfde manier als plamuur: met een spatel breng je de gewenste hoeveelheid vuller van de juiste kleur in de kras of deuk aan. Strijk af en laat dit goed hard worden. Verwijder overtollig materiaal met een vochtige doek.

Kleinere krasjes en beschadigingen kan je makkelijk wegwerken met olijfolie. Door de vettigheid van de olie worden de kleurverschillen, en dus ook de krasjes, een stuk minder zichtbaar.

Vragen voor één van onze experts?

Neem contact op en we helpen je graag verder.
contacteer immo francois

Word je liever door ons opgebeld?

Laat je telefoonnummer na en wij bellen je zo snel mogelijk op.
  • Onze kantoren zijn terug open en we zijn klaar om je te ontvangen. Ontdek hier onze veiligheidsmaatregelen.