woensdag 20 februari 2019

De 5 veranderingen in vastgoed in 2019

We zijn al even het nieuwe jaar gestart, maar laten we de grote veranderingen in de vastgoedsector voor 2019 toch nog even voor jullie op een rijtje zetten.
De 5 veranderingen in vastgoed in 2019
Nieuw huurdecreet

Voor wie een huurcontract afsluit vanaf 1 januari 2019 gelden voortaan volgende regels:

De huurwaarborg: nieuwe huurders betalen vanaf nu niet twee maar drie maanden huur als waarborg. Na opzegging van het contract krijg je als verhuurder een jaar de tijd om de waarborg terug te betalen.

De opzegging: De opzegtermijn is veranderd voor huurcontracten van korte duur. Hierbij kan de huurder te allen tijde opzeggen mits een opzegperiode van 3 maanden en schadevergoeding van 0,5 tot 1,5 maand huur. Contracten van korte duur lopen tot maximum 3 jaar.

Het niet-geregistreerd huurcontract: heb je geen officieel huurcontract? Je kan op eender welk moment de overeenkomst stopzetten zonder vergoeding of opzegtermijn. Je moet wel nog de huur betalen voor de maand waarin je het contract stopzet.

De officiële reden van opzeg: als een huisbaas de overeenkomst vroeger dan voorzien stopzet, dan moet hij of zij daar een officiële reden voor geven. Als je als verhuurder aangeeft dat je zelf in de huurwoning wilt wonen, dan ben je ook verplicht om dat te doen.

De huurprijs: de huisbaas mag de huurprijs aanpassen, op voorwaarde dat de huurwaarde met twintig procent gestegen is. Bijvoorbeeld na verbouwingswerken of energiebesparende maatregelen.

Bouwen wordt duurder

Grote bouwplannen voor het nieuwe jaar? Hou rekening met een prijsstijging van ongeveer 4,5%. Dit komt omdat alle bouwmaterialen een stukje duurder worden. Waarom? De grondstoffen worden schaarser, waardoor de levertermijn langer wordt en de prijs wat hoger.

Nieuwe appartementswet

Ben je de trotste eigenaar van een appartement? Hou dan rekening met een paar nieuwe regeltjes:

Soepelere meerderheden: voor bepaalde beslissingen, zoals renovatiewerken of dakisolatie, heb je minder voorstaanders nodig dan voorheen.

Verplicht reservefonds: een spaarpot die moet worden aangemaakt om belangrijke herstellingen of renovaties uit te voeren die voor de gemeenschappelijke delen gelden.

De kostprijs van de syndicus: voortaan zal de syndicus een lijst maken van de extra vergoedingen die zullen worden aangerekend. Staat iets niet op de lijst? Dan mag hij of zij daar geen vergoeding voor vragen.

De renovatiepremie

Je huis renoveren in 2019? Dan kan je misschien gebruik maken van de nieuwe renovatiepremie. Je kan deze premie krijgen voor 4 soorten renovaties: voor je dak, buitenschrijnwerk, bouwschil en technische installaties zoals verwarming, sanitair en elektriciteit. Je kan tot 20% van je factuur in subsidies krijgen, tot maximum 2500 euro per categorie.

Het nieuwe EPC+

Het EPC, dat aantoont hoe energiezuinig een woning is, wordt in een nieuw jasje gestoken. Vanaf 2019 wordt een nieuw EPC+ gelanceerd met een energielabel.

Dit energielabel kan gaan van A+ (heel goed) tot F (heel slecht). Hierbij worden ook aanbevelingen gedaan om de woning energiezuiniger te maken met daarbij een kostenindicatie.

Vragen voor één van onze experts?

Neem contact op en we helpen je graag verder.
contacteer immo francois

Word je liever door ons opgebeld?

Laat je telefoonnummer na en wij bellen je zo snel mogelijk op.