Makelaar zijn in coronatijden. Lander van kantoor Blankenberge vertelt zijn ervaringen


Wanneer heb je beslist dat je in het vastgoed wou werken?
Ik volgde een opleiding KMO-management in Artevelde en wist nog niet onmiddellijk wat ik wou doen. Op een gegeven moment moest ik op zoek naar een stage. Toen er een woning van Immo Francois bij ons in de straat te koop stond, kreeg ik het idee om daar eens te gaan polsen. Enkele weken later heb ik mijn stage aangevat in het kantoor te Brugge. Na een succesvolle stage vroeg Dries of ik niet wou blijven en zo geschiedde. Ondertussen zijn we 4 jaar verder. Ik startte als commercieel bediende, volgde een BIV-stage en richtte uiteindelijk mee het kantoor in Blankenberge op.
Een recent kantoor in tijden van corona. Hoe voelde de eerste lockdown vs. de tweede lockdown aan?
De eerste lockdown kwam heel onverwacht en we wisten niet goed wat ons te wachten stond. In Blankenberge hebben we vroeger gesloten dan het verplichte sluitingsmoment. Vooral om gezondheid van verkopers, kopers en medewerkers te waarborgen. In eerste instantie hebben we alle lopende dossiers afgewerkt en de backoffice op punt gezet tot het helemaal stil viel. Vanaf dat moment nam digitalisering het over van het fysieke aspect, en dat bracht ook een grote aanpassing mee. Zoom calls, digitale ondertekening etc... het was wennen.
Vanaf dat we weer open mochten, ontplofte de bom. Iedereen wou bezoeken inplannen en de mensen beslisten ook uitzonderlijk snel. Door de lockdown hadden ze veel tijd gehad om rond te kijken en stil te staan bij hun woning. Vooral tweede verblijven aan de kust en woningen met tuin waren enorm populair post-lockdown.
De tweede lockdown kwam meer verwacht, maar is ook soepeler. Je mag blijven werken achter gesloten deuren. Naar mijn mening was het bij de eerste lockdown voor immokantoren duidelijker wat mocht en wat niet. Wanneer het verdict kwam en we een beetje mochten versoepelen, gingen we vlotter van start omdat we minder lang stilstand hebben gekend.
Hoe ervaar je het als ondernemer om geconfronteerd te worden met Corona?
Mocht ik er alleen voor hebben staan, dan zou het moeilijker zijn om hiermee om te gaan. Vanuit de Immo Francois-groep heb ik heel veel steun ervaren. Zo kwamen we regelmatig via Zoom calls virtueel bijeen om onze ervaringen en aanpak te delen. Verschillende visies en overleg zorgden voor veel ideeën om coronaproof toch aan de slag te blijven. Vastgoed blijft een branche waarin je moet blijven vernieuwen: dat geldt ook tijdens Corona.
Heeft de Coronacrisis ervoor gezorgd dat je stil bent gaan staan bij je strategie & hoe je zaken wil aanpakken?
Zeker. Zo'n periode is ideaal om na te denken over interne bedrijfsprocessen, onze aanpak, interne communicatie... Dit zijn de eerste zaken die naar de achtergrond schuiven als je minder tijd hebt. Ik ben ook gaan kijken naar manieren om het werkleven voor mijn medewerkers te verbeteren. Persoonlijke doelen opzetten, evaluaties, zorgen voor engagement via dagelijkse calls, opleidingsmogelijkheden bekijken...
Zo hebben we meer structuur in de interne vergaderingen gebracht en nagedacht over de algemene uitstraling van het kantoor. We investeerden ook in een scherm in de etalage waarmee we kunnen communiceren naar de voorbijgangers.
Indien je een boodschap kan meegeven aan collega-ondernemers; wat zou dit zijn?
Keep on swimming!
Vragen voor één van onze experts?
Word je liever door ons opgebeld?